Doelbepaling van iOT voor de organisatie

We kunnen de doelbepaling van iOT voor een organisatie onderverdelen in Inzicht en Controle/Invloed over processen.

Inzicht
Controle/Invloed
Meten

Doormiddel van sensoren kunnen fysische eigenschappen worden omgezet in data. Van belang is de vraag: Welke parameters willen we gaan meten?

Denk daarbij aan gegevens zoals: locatie, temperatuur, verplaatsing, beweging, druk, vochtigheid, chemische samenstelling etc. Maar ook het identificeren van informatie op bijvoorbeeld een RFID-tag.

Communicatie

Wanneer we de verkregen informatie en kennis terugkoppelen aan de gebruikers, kunnen zij op basis hiervan beslissingen en acties ondernemen.

Met moderne digitale visualisatie- en communicatiemiddelen, ontstaan nieuwe interacties die de effectiviteit van de communicatie verhogen en de beleving van de gebruiker verbeteren.

Data

Hier wordt bedoeld het verzamelen van relevante data van diverse bronnen, zowel intern als extern. Dit kan data zijn die afkomstig is van klanten of toeleveranciers, sensordata buiten het eigen netwerk, track en trace data, maar ook data van het internet (social media).

Interactie

De teruggekoppelde informatie leidt tot een beslissing en een fysieke handeling. Soms gebeurd dit geautomatiseerd, maar in veel gevallen wordt dit overgelaten aan menselijke inschatting.

Analyse

Zonder verdere definitie zegt de verkregen data niet zoveel. Doormiddel van algoritmen wordt de data verrijkt tot waardevolle informatie en kennis die binnen de organisatie kan worden ingezet.

Automatisering

Bij standaard processen is het vaak niet nodig dat een mens de beslissing en actie neemt, maar dat dit autonoom gebeurd door een systeem. In dat geval kan het iOT proces volledig geautomatiseerd worden.

Zoekt u een ervaren IoT consultant?